کمبود نیروی متخصص بومی در حوزه کتابداری/ حلقه مفقوده کتابخانهها با ایجاد رشته دانشگاهی در هرمزگان حل میشود
به گزارش شبکه اطلاع رسانی هرمز؛کتاب، یکی از ابزارهای تفکر، رشد و پیشرفت انسانی به شمار میرود. این زبان گویای تمدن بشری با بازگو کردن راز و رمز پیشرفت جوامع انسانی در دورههای مختلف، نقش بیبدیلی را در ارتقای توسعه فرهنگی هر کشوری میتواند ایفا کند.
کتابخوانی راهی برای دستیابی به دانایی و توانایی است که به آدمی در فهم و درک درست، یاری میرساند و کلید گذر از محدودیتها و جهالتها و ورود به دنیای گسترده است.
به مناسبت فرا رسیدن هفته کتاب و کتابخوانی گفتگویی با یکی از کتابداران پیشکسوت هرمزگانی صورت گرفته که سالهاست در عرصه توسعه و ترویج فرهنگ کتابخوانی فعالیت می کند.
لطفاً در ابتدا خودتان را برای خوانندگان ما معرفی بفرمایید؟
ضمن تبریک فرا رسیدن هفته کتاب و کتابخوانی به همه کتابداران و اهالی فرهنگ و فعالین حوزه کتاب و مخصوصا علاقمندان به کتاب؛ کبری میرحسینی مسئول کتابخانه عمومی اندیشه آیت الله خامنه ای (مدظله العالی) بندرعباس هستم.
آیا خودتان به کتاب علاقه دارید؟بیشتر چه کتاب هایی را دوست دارید؟
قطعا کسانی که در محیطی که با کتاب شناخته شده است کار می کنند تا زمانی که با این یار مهربان مأنوس نباشند نمی توانند در چنین محیطی فعالیت کنند.
خودتان چقدر کتاب میخوانید؟
بنده در اوقات فراغت، خودم را با کتاب سرگرم می کنم.
به چه کتابهایی علاقه دارید؟ آخرین کتابی که در این حوزه مطالعه نمودید چه کتابی بود؟
کتابهایی با موضوع روانشناسی و علوم اجتماعی را خیلی دوست دارم، اما بقیه موضوعات را هم مطالعه می کنم، کتابی با عنوان” خرد در گذر زمان” نوشته دکتر وین دایر را اخیرا مطالعه کرده ام.
اولین کتابی که خواندهاید؟
در دوران کودکی ما حوزه نشر و کتاب به گستردگی امروز نبود، و من هم مثل کودکان آن دوران اولین کتابهایی که تجربه خواندنشان را داشتم کتابهایی مثل “شنگول و منگول” و از این قبیل بوده است.
استقبال مردم از کتاب و کتابخوانی و وضعیت کتابخوانی در بندرعباس چگونه است؟
نسبت به سالهای گذشته استقبال مردم خیلی خوب شده، اما هنوز تا نقطه اوج فاصله بسیار داریم، در این مورد در وهله اول باید والدین و مربیان خود، کتابخوان و اهل مطالعه باشند تا بتوانند نسلی کتابخوان تربیت کنند، اگر روزی برسد که دغدغه همه والدین کتاب باشد می توان گفت آینده پیش رو به کمال رسیده است.
کدام گروه سنی بیشتر به کتابخانه مراجعه میکنند؟
گروه سنی کودک و نوجوان بیشترین مراجعه کنندگان کتابخانه های عمومی را تشکیل می دهند.
کتابخانه شامل چه بخشهایی هست؟
کتابخانه ی اندیشه در ۳ طبقه و هر طبقه شامل بخش هایی می باشد؛ طبقه اول شامل بخش کودک، میز امانت، مخزن کتاب، بخش ناشنوایان و بخش نشریات و بخش مرجع می باشد، طبقه دوم شامل سالن مطالعه خواهران، سالن مطالعه برادران، کافی نت و نمازخانه می باشد، طبقه سوم شامل سالن جلسات و بخش های اداری می باشد. خبر خوب اینکه در آینده نزدیک بخش هرمزگان شناسی هم در کتابخانه افتتاح خواهد شد.
مشکلات حوزه کتاب در بندرعباس کدامند؟
متاسفانه در جامعه و مخصوصا در شهر بندرعباس تبلیغات عامه پسند در مورد کتاب وجود ندارد، دانشگاه های استان هرمزگان نیز فاقد رشته تحصیلی کتابداری است و همین مهم باعث شده که استان از کمبود نیروی متخصص بومی و ماندگار رنج ببرد، چرا که ماندگاری و تجربه اندوزی رمز موفقیت استان در حوزه کتاب و کتابداری است. کتابهای نویسندگان بومی کم است و رسانه های ارتباط جمعی کمتر به حوزه کتاب می پردازند. در شهر بندرعباس لازم است در هر منطقه شهری یک کتابخانه برای استفاده اهالی وجود داشته باشد، وجود کتابخانه در هر محله و منطقه به رشد و تعالی و بهسازی کمک بسیار شایانی می کند، متاسفانه آحاد مردم شغل کتابداری را نمی شناسند و البته این عدم شناخت مربوط به همه جای کشور است.
مسئولین در ماه چند بار برای گرفتن کتاب و خواندن آن به کتابخانه مراجعه میکنند؟
متاسفانه به ندرت یا بهتر بگویم اصلا چنین موردی را شاهد نبوده ایم.
برای ترویج کتاب و کتابخوانی در بین مردم بندرعباس چه راهکاری دارید؟
برای کتابخوان کردن مردم اول باید نگاه مردم را عادت دهیم به دیدن مداوم کتاب از طریق تبلیغات و نقاشی های دیواری، تبلیغات جذاب رسانه ای در مورد کتاب باید بیشتر شود، برای کودکان برنامه های تلویزیونی با موضوع کتاب ساخته شود، همچنین آموزش و پرورش باید خیلی جدی به مباحث کتابخوانی بپردازد و زنگ کتابخوانی در دستور کار مدارس قرار گیرد.
مشکلات شما در کتابخانه و انتظارتان از مسئولین چیست؟
اهم مشکلات کتابخانه های عمومی کسری بودجه اختصاصی به کتابخانه های عمومی است که باعث به تعویق افتادن برنامه های کتابخانه ها می شود.
نقش کتابخانه در ارتقا و پیشرفت جامعه چیست؟
رمز عقب ماندگی جوامع بشری؛ ناآگاهی است، ناآگاهی نسبت به امور باعث روزمرگی و نهایتا دلزدگی میشود، زمانی جامعه پویا و سرزنده میشود که آگاهی اقشار جامعه از امور بالا باشد و این مهم بدست نمی آید مگر در سایه مطالعه کتاب و دانش افزایی، و هر چه افراد جامعه آگاهی بیشتری داشته باشند به رشد و کمال بیشتری دست می یابند به موازات آن جامعه هم به کمال می رسد.
سخن پایانی: امیدوارم به زودی روزی برسد که کتاب دغدغه اصلی والدین و مسئولین و همه مردم باشد، امیدوارم کتابدارها این متخصصان عرصه کتاب و کتابخوانی شناخته تر از قبل بشوند و در پایان آرزوی سربلندی و بهروزی همه عزیزان را دارم.
انتهای پیام/