ادامه رایزنیها برای انتخاب نخستوزیر لبنان/ نیروهای ۸ مارس منسجمتر میشوند
درحالی رایزنیها برای انتخاب نخستوزیر جدید لبنان بین گروهها و جریانهای مختلف سیاسی لبنانی ادامه دارد که نیروهای ۸ مارس خود را برای حضور قدرتمند در مرحله آینده منسجمتر میکنند. به گزارش خبرنگار خبرگزاری هرمز، اگرچه از زمان استعفای «نجیب میقاتی»، نخست وزیر لبنان و انحلال کابینه وی تاکنون تغییر و تحول قاطعی در عرصه […]
درحالی رایزنیها برای انتخاب نخستوزیر جدید لبنان بین گروهها و جریانهای مختلف سیاسی لبنانی ادامه دارد که نیروهای ۸ مارس خود را برای حضور قدرتمند در مرحله آینده منسجمتر میکنند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری هرمز، اگرچه از زمان استعفای «نجیب میقاتی»، نخست وزیر لبنان و انحلال کابینه وی تاکنون تغییر و تحول قاطعی در عرصه سیاسی لبنان روی نداده و این موضوعی قابل انتظار و پیش بینی بود، اما رایزنیها و مشورتها بین جریانها و گروههای سیاسی لبنان و همچنین نمایندگان فراکسیونهای مختلف پارلمان لبنان برای شناخت و آگاهی از کاندیداهای دو جریان ۸ و ۱۴ مارس جهت احراز پست نخست وزیری آینده لبنان به شدت ادامه دارد.
آنچه در این میان مهم نشان میدهد، موضع گیری «ولید جنبلاط»، رئیس حزب سوسیالیست ترقیخواه دروزی لبنان است که تاکنون در قبال تغییر و تحولات جاری در لبنان سکوت اختیار کرده و تلاش کرده است به نحوی بازی سیاسی در لبنان را اداره کند، به ویژه که در حال حاضر وی و حزبش به یکی از بازیگران اصلی لبنان تبدیل شده و گرایش وی به هر یک از جناحهای سیاسی آن طرف را در اکثریت و طرف مقابل را در اقلیت قرار خواهد داد، به خصوص پس از دیدار «عین التینه» که موجب شد، در جریان آن «نبیه بری»، رئیس پارلمان لبنان و «میشل عون»، رئیس جناح تغییر و اصلاح مشکلات و موانع موجود بین خود را از پیش رو بردارند و به طور ضمنی به توافق برسند که در کابینه آینده لبنان در قالب یک جناح حضور پیدا کنند.
به همین دلیل برخی از تحلیلگران و صاحبنظران بر این باورند که گرایش جنبلاط به هر یک از جریانهای ۱۴ مارس یا ۸ مارس به زیان طرف مقابل خواهد بود به ویژه آنکه هنوز برسر قانون انتخابات هیچ توافقی بین جریانها و گروههای سیاسی لبنانی حاصل نشده است. بر این اساس آنها تاکید میکنند که ممکن است، در آینده شاهد غافلگیریهایی بزرگ در عرصه سیاسی لبنان باشیم.
با وجودیکه «سلیمان فرنجیه»، رئیس جریان «المرده» و رئیس جمهوری سابق لبنان دیدار «عین التینه» را بسیار مفید و مثبت ارزیابی کرد که در آن برسر قضایای مطرح شده، توافق نظر کامل مشاهده میشد، با این حال یک منبع آگاه و نزدیک به گروه ۸ مارس در گفتوگو با خبرنگار فارس تاکید کرد که «طرفهای شرکت کننده نتوانستند به توافق نظری درباره معرفی یک کاندیدا برای تصدی پست نخست وزیری و تشکیل کابینه جدید دست یابند.
وی افزود: گفتوگوهای طرفهای شرکت کننده در نشست «عین التینه» بر دو موضوع اصلی متمرکز بود. یک: ساختار دولت جدید لبنان و دو: قانون انتخابات.
بسیاری از گروههای سیاسی لبنانی به این نشست چشم دوخته بودند و آن را از جمله نشستهای مهم و تعیین کننده پیش از برپایی نشستهای مقرر در روز جمعه (امروز) به شمار میآوردند که موجب نزدیکی شماری از جریانها و گروههای سیاسی لبنانی از جمله بری و عون به یکدیگر شد.
اما درباره گروه ۸ مارس باید گفت که این گروه تاکنون از اعلام کاندیداهای خود برای احراز پست نخست وزیری امتناع کرده است و به نحوی میتوان گفت که این گروه در انتظار معرفی کاندیداهای گروههای دیگر است، همان طور که تاکنون توافقی درباره نام و ساختار کابینه آینده لبنان حاصل نشده و باید گفت که نگاهها هم اکنون به اعلام موضع قاطع ولید جنبلاط دوخته شده است.
این وضعیتی است که گروه ۱۴ مارس نیز به آن دچار است و باید گفت که این گروه نیز در انتظار اعلام موضع این رهبر دروزیان لبنان است تا ببیند در قبال مرحله آیندهای که لبنان در انتظار آن است، چه موضعی را اتخاذ خواهد کرد و بر این باور است که جنبلاط موضع چندان مغایر و در تعارضی با جریان «المستقبل» نخواهد گرفت.
در این میان بحران همچنان میان بری و عون مشاهده میشود و این نکتهای است که یکی از منابع نزدیک به بری آن را مورد تاکید قرار میدهد و در این خصوص به خبرنگار فارس میگوید که با وجود ذوب شدن برخی یخها بین عون و بری با این حال این به معنای از بین رفتن همه اختلافات نیست و می توان گفت که اختلافات گذشته همچنان به قوت خود باقی هستند و توافقات به دست آمده را تنها باید به موکول کردن اختلافات بین بری و عون به مرحله دیگر و پس از پایان یافتن رایزنیها در خصوص کابینه جدید لبنان به شمار آورد و این موضوع به شکلی خاص درباره قانون انتخابات قابل ملاحظه است و بر هیچ کس پوشیده نیست که بری به کسی اجازه نمیدهد، دیدگاهها و مواضعش را بر وی تحمیل کنند.
دیدار «عین التینه» را در واقع باید دیدار جریانهای و گروههای سیاسی لبنانی برای تاکید بر اینکه نکته که تمام احتمالات در عرصه سیاسی لبنان مطرح است، به شمار آورد و شاید بر این اساس بتوان گفت که «اتحاد رقبا» یکی از نامهای احتمالی دولت آینده لبنان باشد تا شاید به این طریق بتوان گفت که کور سوی امیدی برای تصویب قانون جدید انتخابات در لبنان وجود داشته باشد.
با این حال تاکنون هیچ گروه و جریانی کاندیداهای خود را برای تصدی پست نخست وزیری ارائه نداده با اینکه این نامزدها و فهرستها به نظر میرسد که نباید چندان زیاد و پر شمار باشند. با وجود تمام آنچه از توافقات و نشستها و گفتوگوهای جریانهای و گروههای سیاسی لبنانی گذشت با این حال نمیتوان دو عامل را برای مرحله آتی لبنان نادیده گرفت، یک: تاثیر بحران سوریه بر لبنان و دو: تاثیر طرفهای منطقهای از جمله قطر و عربستان سعودی بر عرصه سیاسی لبنان.
منبع: فارس