کاهش قیمت محصولات و ضرر کشاورزان رودانی
امسال با سرمای ناگهانی هوا شاهد از بین رفتن محصولات کشاورزان و دسترنج چند ماهه علیرغم هزینه های سنگین بذر، کود و کارگر هستیم.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی هرمز؛ رشد قیمتها بیشتر شامل محصولات کشاورزی اصلی، مانند برنج و گندم بود. بهعنوانمثال، قیمت هر تن برنج در بازار جهانی از ۴۵۱ دلار در ابتدای سال ۲۰۲۰ تا مرز ۵۶۴ دلار در ماه آوریل همین سال و در زمان اوج تنشها هم بالا رفت و با تجربه نوسانهای شدید، سال گذشته را با قیمت ۴۸۹ دلار به پایان رسان و امسال با سرمای ناگهانی هوا شاهد از بین رفتن محصولات کشاورزان و دسترنج چند ماهه علیرغم هزینه های سنگین بذر، کود و کارگر هستیم.
مشکل بازار فروش محصولات کشاورزی در فصول سرما هر ساله در هرمزگان وجود دارد و موجب ضرر شدید بسیاری از کشاورزان منطقه می شود، کشاورزانی که به دلیل نبود الگوی کشت مناسب و نظارت بر بازار محصولات دل پر غصه ای از این قصه هر ساله دارند.در پی افت شدید قیمت محصول گوجه فرنگی کشاورزان با حضور در محل میادین عرضه محصول گوجه فرنگی خواستار ساماندهی این وضعیت شدند.
جولان دلالان از جمله دلالان محلی از جمله دلایل مهم وضعیت نابسامان گوجه فرنگی اعلام شده است عدم مدیریت و برنامه ریزی متولیان بخش کشاورزان و همچنین نبود برنامه از سوی صنف کشاورزان باعث سوءاستفاده دلالان از این شرایط شده است.
رسیدن قیمت هر سبد گوجه فرنگی ۲۰ کیلویی به کمتر از ۳۰ هزار تومان کفاف هزینههای سرسام آور تولید کشاورزان را نمیدهد و در ابتدای فصل برداشت با مشکل اساسی فروش مواجه شده اند و این مهم معیشت آنها را به شدت در معرض خطر قرار داده است.
ورشکستگی کشاورزان یکی دیگر از تبعات سنگین عدم ساماندهی بازار گوجه فرنگی است. کوتاه کردن دست دلالان نقش بسزایی در ساماندهی بازار گوجه فرنگی در هشتبندی دارد.
توقف صادرات و افت شدید قیمت محصولات کشاورزی
شیوع کرونا و توقف صادرات محصولات کشاورزی هرمزگان به عراق باعث افت شدید قیمت محصولات کشاورزی و ماندن خستگی بر تن کشاورزان زحمتکش شده است .
سخت است ماهها زحمت و مشقت در سرما و گرما را تحمل کنی ولی محصول با کیفیتی را که میلیونها تومان برای آن هزینه کردهای بدون برداشت، شخم بزنی و افسوسش را بخوری؛ اتفاقی که این روزها گریبانگیر کشاورزان هرمزگان شده است .
بر سر زمین کشاورزی که میروی محصولاتی را میبینی که با وجود کیفیت بالا خریداری ندارند؛ کشاورز فلفل کار میگوید ۵۰ میلیون تومان برای کشت فلفل در مزرعهاش هزینه کرده ولی تاکنون فقط هشت میلیون تومان فروخته و برداشت مابقی محصول نیز برایش سودی ندارد .
در مزرعه دیگری که به کشت پیاز اختصاص یافته نیز شرایط به همین گونه است؛ آه از نهاد کشاورز بر آمده و غم سراسر وجودش را گرفته؛ زیرلب هزینههایی که برای به ثمر نشستن محصول پرداخت کرده را محاسبه میکند .
نگاه بیرمقش حکایت از خستگیهای بر تن ماندهاش دارد چراکه بعد از ماهها تلاش، دستش خالی است و محصولش را در میادین میوه و ترهبار هرمزگان نمیخرند که اگر هم بخرند به قدری پایین میخرند که جبران هزینهها نمیشود .
کشاورزی دیگر میگوید: حدود ۳۰ میلیارد ریال از کشت ۱۵ محصول خود ضرر کرده و نمیداند چگونه این ضرر را جبران کند .نرخ خرید محصولات به قدری پایین آمده که درآمد حاصل از فروش محصول کفاف هزینه برداشت و حمل و نقل را هم نمیدهد .
طبق رصد قیمت خرید هر کیلوگرم هویج از کشاورز بین ۶۰۰ تا یکهزار تومان، پیاز ۴۰۰ تا ۷۰۰ تومان و سیب زمینی یکهزار و ۷۰۰ تا ۲ هزار و ۲۰۰ تومان است .
کشاورز در این شرایط چارهای جز شخم زدن محصول پیش چشم خود نمیبیند ! محصولی که از وقت، سرمایه و انرژیاش برای آن گذاشته و اکنون فقط افسوس آن را میخورد .
برخی کشاورزان در این بین به کنار جادهها پناه آورده و مشغول فروش بخشی از محصول خود هستند ولی به طور حتم فروش این حجم از محصول تولیدی در سطح شهرستان آن هم کنار جاده ممکن نیست .
رئیس اتحادیه میوه و تره بار بندرعباس نیز درخصوص مشکلات پیرامون بازار فروش محصولات تولیدی کشاورزان از جمله پیاز گفت: روزانه بیش از پنج هزار تن پیاز به میدان میوه و تره بار دزفول وارد و سپس به شهرستانهای مختلف ارسال میشود .
جلالی دلیل اصلی به فروش نرسیدن پیاز را ممنوعیت صادرات این محصول عنوان کرد و افزود: این محصول پیش از این به کشورهای حوزه خلیج فارس به ویژه عراق صادر میشد، اما با توجه به خودکفایی برخی نقاط این کشور واردات محصولات را برای مدتی منع کردند .
درهر صورت باید برای این مشکل کشاورزی دهرمزگان که اغلب الگوی کشت بوده و از سالها قبل حل نشده باقی مانده است باید چاره اندیشی کرد چراکه بسیاری از کشاورزان شهرستان این روزها حال و روز خوبی ندارند و شرایطی بسیار دشوار را سپری میکنند .
دلالان سود کلان و بدون زحمت به دست می آورند
مختار فلاحی عضو شورای اسلامی روستای کمیز رودان هم افزود: البته در خصوص این اقدام باید بگویم افراد معترض کشاورزان روستای کمیز نبودند و از منطقه دیگری به اینجا آمدند و ضمن مسدود کردن جاده محصول بادمجان را به سطح خیابان ریختند.
فلاحی تصریح کرد: وجود دلالان و واسطه های غیرمعتبر صدمه جبران ناپذیر به کشاورزان می زنند از یک طرف به قیمت نازلی محصول را از کشاورز می خرند و از طرف دیگر با چند برابر قیمت خرید آن را در میادین میوه و تربار استان های بزرگ و یا مرزها عرضه میکنند در حقیقت خسارت اصلی به کشاورزان وارد می شود و این ها سود کلانی را بدون زحمت به دست می آورند.
وی اضافه کرد: هرچند به نظر می رسد این حرکت نمایشی باشد اما کشاورزان از افت فاحش قیمت بادمجان گلایه دارند ولی انتظار می رود با کمی صبوری کشاورزان در برداشت محصول، ورود خریداران عمده به ویژه مشتریان خارجی از کشورهای افغانستان و عراق و ادامه خرید تضمینی بادمجان توسط تعاون روستایی، شرایط قیمت این محصول بهبود یابد.
اینکه محصولات کشاورزان هرمزگانی به هر بهانه ای در این برهه از سال ارزان خریداری می شود بر کسی پوشیده نیست اما اینکه مسئولان استانی برای تغییر این رویه چه نقشه راه یا برنامه ای دارند نیز مشخص نیست زیرا هر ساله در این برهه زمانی خرید ارزان محصولات مختلف کشاورزی از گوجه و پیاز گرفته تا امسال بادمجان موجب ضرر بسیاری از کشاورزان هرمزگانی شده که می توان مهترین ضرر هر ساله آنها را عدم اعلام الگوی کشت مناسب از سوی مسئولان به کشاورزان منطقه دانست.
انتهای پیام/