تبلیغات تولید ایرانی تبلیغات تبلیغات
کانال رسمی تلگرام شبکه اطلاع رسانی هرمز
سیاسی
کد خبر : 491475
تاریخ انتشار:یکشنبه ۲۵ آذر ۱۳۹۷ - ۱۲:۱۵| تعداد نظرات :بدون دیدگاه
پ

نگاهی به سنت های هرمزگانی ها در طولانی ترین شب سال/ از خوردن تنقلات سالم تا چیچگای بَپ گپو

مردمان دیار هرمزگان که افرادی با پیشینه فرهنگی غنی هستند آداب و رسوم خاص و ویژه ای در شب یلدا دارند.

نگاهی به سنت های هرمزگانی ها در طولانی ترین شب سال/ از خوردن تنقلات سالم تا چیچگای بَپ گپو

به گزارش شبکه اطلاع رسانی هرمز؛ یلدا، یکی از کهن ترین جشن های ایرانیان به شمار می رود که در آخرین شب از پاییز مردم به بهانه طویل بودن آن به گرد هم جمع می شوند و با جشن و پایکوبی شب را به صبح رسانده و به استقبال ار زمستان می روند.

این شب را باخوردن تنقلات سالم  از جمله آجیل و خشکبار و میوه هایی مانند انار و هندوانه که هر کدام از آنها برای خود حکایتی دارد به صبح می رسانند؛ هندوانه شب یلدا یادآور گرمای تابستان بوده که انسان ها بر این باورند که اگر شب یلدا مقداری ار این میوه را تناول کنند در سرمای زمستان هرگز مریض نمی شوند.

انار که نمادی از شادی و زایش بوده از دیگر میوه ایست که خوردن آن در شب یلدا در میان ایرانیان باب شده و کهنسالان بر این باورند که انار میوه ای خون ساز بوده و امروزه علم ثابت کرده که این میوه با دارا بودن ویتامین ث و آهن به تقویت سیستم ایمنی بدن و تصفیه خون کمک می کند.

چیچکای بَپ گپو در شب یلدا

مردمان دیار هرمزگان که افرادی با اصالت بوده و از پیشینه فرهنگی قوی برخوردار هستند همانند اقصی نقاط دیگر کشور در طولانی ترین شب از سال دارای آداب و رسوم خاص و ویژه ای هستند اگرچه بسیاری از این سنت ها بر اثر گذر زمان کمرنگ و یا از ببن رفته اما همچنان در برخی از خانواده های اصیل این استان به قوت خود باقی مانده است.

در شب چله بزرگان فامیل و دوستان در کنار یکدیگر جمع می شوند و پدر بزرگ ها و مادر بزگ ها که در گویش بندری به آنها بُپ گپو و مُم گپو می گویند به خواندن شعرهای محلی و بیان مثل های قدمی و کهن می پردازند.

در هرمزگان به افسانه و داستان های قدیمی چیچکا می گویند و  شب یلدا در هرمزگان تعریف کردن چیجکا بر عهده بپ گپو خانواده هاست که در محیطی سرشار از مهر، وفا و صمیمیت آن را به کودکان، نوجوانان و جوانان تعریف می کنند.

هرمزگانی ها شب یلدا را در کنار ساحل می گذرانند

ساحل نشینان هرمزگانی در این شب علاوه بر خوردن آجیل و تنقلات موسوم در بازار خوراکی های محلی مانند کسودنگ و گون (بنه) ، کنجد برشته، نخود و کشمش، نخود برشته و کنگ جوش داده شده (خارک) نیز جزیی از سفرهای شب یلدا هرمزگانی محسوب می شود.

به دلیل هوای مطوب هرمزگان در فصل پایز و زمستان برخی از مردمان این دیار شب یلدای خود را در سواحل خلیج فارس می گذرانند و نان های ویژه ای مانند رگاگ، سیلک، توموشی را پخت و همراه با سس های مخصوص مهیاوه ای و سوراغی به آن طعم داده و در کنار کانون گرم خانواده آن را تناول می کنند.

هرمزگانی ها در این شب با غذاهای سنتی دیگری نظیر قلیه ماهی، ماهی سوری، پلو میگو و.. نیز از مهمانان خود پذیرایی کرده و با اجرای موسیقی های سنتی نظیر لیوا و زریف به شادی و پایکوبی می پردازند و در آخر مراسم بزرگان فایل برای گوچگترها دعای عاقت به خیری و سلامتی می کنند.

انتهای پیام/

لینک کوتاه : http://www.hormoz.ir/?p=491475
این خبر را به اشتراک بگذارید
دیگر رسانه ها

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

6,126 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

یادداشت

گفتگو

بین الملل