مهد کودک مکانی برای سقوط یا صعود!
هر چیزی آغازی دارد و آغاز مهدکودک هم برمیگردد به زمانی که صاحبان سرمایه اروپا، برای داشتن نیروی کار ارزان ، زنان را در کارخانه و کارگاهها استخدام کردند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی هرمز؛”آمادئوس موتزارت” زمانی که نخستین نت موسیقی خود را نوشت، پدرش یادداشت کرد: “این قطعه، سه روز قبل از پنجمین سالگرد تولد پسرم نوشتهشده است .”
اگر آن یادداشت نبود ، ما قطعاً هیچگاه نمیدانستیم که نخستین نت موسیقی این موسیقیدان برجسته در پنجسالگیاش نوشتهشده است.
پدر پسازآن ، از وظایف شغلیاش کاست تا هرچه بیشتر به آموزشوپرورش فرزند نابغهاش بپردازد.
این روزها همهچیز تغییر کرده است، ما درحالیکه به سمت “مدرنیته” میدویم، دیگر فرصتی برای کارهایی مثل تربیت و نگهداری کودک نداریم و راهحل این مشکل، چیزی نیست جز “مهدکودک”.
جایی که برای چند ساعت از کودکانمان مراقبت و یا شاید هم نگهبانی میکند تا ما آسوده به کار، تحصیل و فعالیتهای اجتماعی خود برسیم.
غافل از اینکه هفت سال از گرانبهاترین و ارزشمندترین دقایق عمر فرزندانمان به هدر میرود؛ هفت سال غیرقابلجبران!!!
نگاه یک : یتیمخانهها ، الگویی برای ساخت مهدکودک
هر چیزی آغازی دارد و آغاز مهدکودک هم برمیگردد به زمانی که صاحبان سرمایه اروپا، برای داشتن نیروی کار ارزان ، زنان را در کارخانه و کارگاهها استخدام کردند؛ سپس برای رفع مشکل نگهداری از بچههای خردسال ، اولین مؤسسات مراقبت از کودک با الگو گرفتن از یتیمخانهها تأسیس شد.
در ایران هم اولین مهد بانام”ایران”در دههی سی ایجاد شد و بعد آنهم ، “جبار باغچه بان” این روند را ادامه داد .
از آن تاریخ تا امروز کودکستانها آنقدر توسعهیافته که اکنون پای مهدکودک به روستاهای نواحی مختلف هم بازشده است.
نگاه دوم: استانداردهای یک کودکستان
درحالیکه درصد قابلتوجهی از کودکان چندماهه تا چندسالهی ایران مهمان مهدکودکها هستند، مهدهای ما از استانداردها و شیوه های صحیح آموزشی فاصله زیادی دارند.
امروزه خانه های کوچک یا گاهی کلنگی که به وفور می توان در شهری مانند بندرعباس آنها را دید با رنگ زدن به دیوارها و چند تاب و سرسره، یکشبه تبدیل به یک مهدکودک میشوند.
اما نکته قابل توجه این است که وظیفه یک مهد کودک ، فقط این نیست که از کودکان محافظت کند و به آنها غذا بدهد!
یک مهدکودک مطلوب باید دارای ویژگی هایی مثل تعداد کم کودکان در یک محل،تناسب تعداد مراقب کودک،آمادگی تحصیلی مربی، محیط فیزیکی مطلوب و وسیع با نور پردازی و تهویه مناسب باشد.
نگاه سوم: نامادری های مدرن
این روزها که همه چیز مدرن شده است نامادری ها هم مدرن شده اند، می دانم که خواه نا خواه نام ” نا مادری ” آدم را یاد زن بابای سیندرلا میاندازد؛ اما همه ی نامادری ها که بد نیستند، هر چند محبت هیچ نامادری جای عاطفه مادر را نمی گیرد.
مربی ها مهد نامادری های مدرن بچه ها هستند، در کشورهای توسعه یافته بهترین افراد در حوزه ی کودک و نوجوان برای مربی گری مهد انتخاب میشود؛ اما در کشور ما معمولاً این حرفه به افرادی کمتجربه و کم مهارت سپرده میشود.
مربیان مهدکودکها باید سنی بین ۲۵ تا ۳۵ سال داشته باشند و فارغالتحصیلان رشتهی دانشگاهی علوم تربیتی ، برای مهدکودک بهترین هستند.
اما امان از کشور بهقولمعروف بی در پیکر !!!