سردار نقدی: مرحوم سبزواری در اوج هنر لغزشی در مسیر حقیقت نداشت

رییس سازمان بسیج مستضعفین گفت: استاد سبزواری در اوج هنر کوچکترین لغزشی در مسیر حقیقت پیدا نکرد و الگوی رفتاری ایشان درس بزرگی برای همه کسانی است که می خواهند دو خصوصیت هنر و انقلابی گری را داشته باشند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی هرمز و به نقل از فارس، در مراسم «همپای جلودار»، به مناسبت یادبود زنده‌یاد حمید سبزواری در تالار سوره حوزه هنری برگزار شد،محسن مومنی شریف رییس حوزه هنری، فاضل نظری معاون هنری حوزه هنری،‌ سردار نقدی فرمانده بسیج، منتظری رییس سازمان بسیج هنرمندان،‌ خانواده مرحوم سبزواری،‌ خانواده مرحوم مشفق کاشانی،‌ محمد گلریز، جمال شورجه و بسیاری از شاعران و نویسندگان حضور داشتند.

در این مراسم،‌ سردار نقدی در سخنانی بیان کرد: مرحوم استاد سبزواری قدم به قدم و لحظه به لحظه انقلاب را سرود و حالا لازم است که جوانان مسیر او را ادامه دهند. وی با بیان اینکه عرصه هنر، عرصه رقت قلب است، اظهار داشت: هنرهایی که مانند شعر از صنعت بهره مند نیستند و به وجود خود هنرمند وابسته هستند نیازمند قلب رقیق هنرمندان هستند و گاهی هنرمندان به خاطر این رقت قلب، توانایی نه گفتن را ندارند و به دلیل فشارهای زورگویان و طمعکاران، دچار لغزش‌هایی می‌شوند؛ اما مرحوم سبزواری از کسانی بود که در راه انقلاب ثابت قدم بود و با تحمل سختی‌های بسیار در راه مبارزه با ظلم و استبداد اشعار جریان سازی را سرود.

رییس سازمان بسیج مستضعفین با تاکید بر این که شاخصه بزرگ استاد سبزواری این است که در اوج هنر کوچکترین لغزشی در مسیر حقیقت پیدا نکرد، افزود: الگوی رفتاری ایشان درس بزرگی برای همه کسانی است که میخواهند دو خصوصیت هنر و انقلابی گری را توامان داشته باشند.

وی با بیان این که اسوه بزرگی را در عرصه ادب و شعر از دست دادیم، گفت: باید برای تبیین آرمان‌ها و نشر ایده‌های او تلاش کنیم. یکی از این تلاش‌ها انتشار آلبوم سرودها و کتاب‌های این شاعر است که درصددیم شهریور ماه دیوان اشعار استاد حمید سبزواری به همت دوستان ما و همکاری خانواده ایشان تهیه و منتشر شود، همچنین ۱۶۰ سرود استاد تا جایی که در آرشیو صدا و سیما موجود بوده است جمع آوری شده و در آلبومی در دسترس علاقه مندان قرار خواهد گرفت.

سردار نقدی ادامه داد: روزی که به محضر استاد شرفیاب شدیم، من آنجا یک رباعی در وصفشان خواندم که در این مراسم هم مناسب است آن رباعی را بخوانم:

شیخ الشعرای انقلاب است استاد حمید سبزواری

شعر و سخنش زلال و ناب است، چون نهر روان به سبزه زاری

دانی ز چه رو به دل نشیند، اشعار بلند و نغز استاد

دلداده‌ی پور بوتراب است، استاد حمید سبزواری

پس از آن، محمد گلریز، خواننده سرودهای انقلابی استاد سبزواری، به بیان خاطراتی از او پرداخت و گفت: از مسئولان تقاضا میکنم نسبت به تهیه نماهنگ از آثار استاد سبزواری اقدام کنند. اشعار او تاریخ انقلاب است و داستان‌های انقلاب و دفاع مقدس را در مقاطع مختل تاریخی ایران روایت میکند که حیف است آنها را نادیده بگیریم، همانطور که تجربه هم نشان داده که مردم با سرودهای ایشان ارتباط خوبی برقرار کرده و هنوز آنها را در خاطر دارند.

* منتظری: مرحوم سبزواری، حمیدِ شعرِ انقلاب بود/ مجموعه آثار استاد هرچه زودتر منتشر شود

محمدرضا منتظری،‌ رئیس سازمان بسیج هنرمندان، بیان کرد: هر از گاهی در آسمان علم و ادب ایران،‌ ستارگان پرفروغی طلوع می کنند که چراغ راه می شوند و حتی هنگامی که چراغ عمرشان به خاموشی می رود،‌ آثار مانا و ارزشمند آن ها سخن آغاز می کنند و به دیگران نشان می‌دهند که چگونه باید زیست و چون باید رفت.

وی ادامه داد: از مصادیق بارز این موضوع،‌ حمیدِ شعر انقلاب است که حیات علمی و فرهنگی و آثار درخشانی داشت که ولی امر مسلمین که از نعمت خدادادی هنر بهره وافر دارد،‌ با واژگانی فاخر از او یاد کرده و عنوان پدر شعر انقلاب را به او دادند.

منتظری تاکید کرد: حالا با رفتن این شخصیت،‌ بر ماست که به ادامه و احیای نام حمید سبزواری اهتمام بورزیم و اصرار داشته باشیم که مجموعه آثارش هرچه زودتر منتشر شود و به دست مخاطبان برسد تا شاید قدمی هرچند کوچک در راه تحقق اهداف این شاعر بزرگ برداریم.

مرحوم سبزواری با قرآن و امام بیعت کرده بود

در ادامه این مراسم،‌ حسین اسرافیلی درباره زنده‌یاد سبزواری گفت: بعضی اساتید مانند حمید سبزواری، مشفق کاشانی، مهرداد اوستا و … با قرآن و امام بیعت کردند و در آن سال ها برای ما جوان‌ترها مانند سنگ نشانی بودند که راه گم نشود.

این شاعر،‌ سپس شعری را که در وصف مرحوم سبزواری سروده بود برای حاضران قرائت کرد که به شرح زیر است:

این مرد صدای عزت و شوکت ماست / آوازه‌ی استواری ملت ماست

دفترچه‌ی شعرهای حق‌آیینش / مجموعه‌ی خاطراتی از نهضت ماست

هرچند که از درد سخن گفت و سرود / با مطلع هر سپیده پیوندش بود

پس از او، حجت‌الاسلام محمدحسین انصاری‌نژاد درباره مرحوم سبزواری گفت: خاطرات بسیاری از شب‌های شعر عاشورا با حضور ایشان در بوشهر داریم و قصیده‌ای را که با شنیدن خبر تلخ کوچ ایشان شنیده‌ام تقدیم حاضران می‌کنم.

بیت‌های‌ زیر از قصیده محمدحسین انصاری‌نژاد درباره مرحوم سبزواری است که در این مراسم قرائت شد:

بانگ درای قافله‌ی سربه‌دارها / پیچیده در سپیده‌دم کوهسارها

بنگر بر آن کرانه فرود عقاب را / چرخی بزن فراتر از این گیرودارها

پیری قلم به دست، سبک‌روح در افق / رد می‌شود رهای رها از حصارها

بانگ جرس شنیده و بی‌تاب می‌رود / با آخرین ستاره از این رهگذارها

پیری امام آینه‌ها را مرید محض / پیری امیر قافله‌ی شب‌شکارها

پیر است و چشم شب‌شکنش دیدنی‌تر است / صاف و صریح مثل همان روزگارها

بشنو از او سپیده‌دمان شعر تازه‌ای / شعری شبیه زمزمه‌ی جویبارها

شعری از او در آینه‌ی صبح سبزوار / چون گیسوی شکن‌شکن آبشارها

بانگ رحیل می‌رسد و بال می‌زند / مثل پرنده از قفس انتظارها

زخم زبان شنیده‌ای ای پیر شب‌ستیز / زخم زبان شنیده‌ای از دوست بارها

خواندی به رغم کبوترستیزها / خواندی به رغم فتنه‌ی خنجرگذارها

قومی تکان نداده شهادت کلاهشان / قومی میان معرکه،‌ آتش‌بیارها

خواندی تو از گلوی شهیدان سرود درد / خواندی از آفتاب میان غبارها

از پرده‌پرده‌ی سخنت می‌رسد به گوش / یک سینه زخم حنجره‌ی هم‌قطارها

در بیت بیت دغدغه‌ی انقلاب بود / یعنی به شب‌ستیزی‌ات آیینه‌دارها

ای دفترت شبیه درختان سربلند / بر سر مراست از غزلت سایه‌سارها

شعرت شکوه گم‌شده‌ی پابرهنگان / در گردباد حادثه آن پایدارها

لبریز از شقایق پرپر ترانه‌ها / سرشار از شکوفه‌ی سرخ انارها

از آن بهار باغ گل سرخ مانده است / می‌بینمش به وسعتی از لاله‌زارها

اینسان پرنده‌ی رمضان گشت روح او / پر زد میان گریه‌ی شب‌زنده‌دارها

ما را نشان برگ گلی زان بهار ماند / ما را همین بس است از او یادگارها

گفتنی است ادامه این مراسم با اجرای سرودی با شعر مرحوم سبزواری از سوی محمد گلریز، سخنرانی و شعرخوانی چهره‌هایی چون مصطفی محدثی خراسانی،‌ عبدالرحیم سعیدی راد و دکتر زورق همراه بود. همچنین با حضور محسن مومنی شریف رییس حوزه هنری، دکتر منتظری رییس بسیج هنرمندان،‌ سردار نقدی رییس سازمان بسیج مستضعفین و عباسعلی براتی‌پور شاعر پیشکسوت، از خانواده مرحوم سبزواری تجلیل به عمل آمد.