بت گور اثری به جامانده از ردپای هندی ها / معبدی که نگاه خریدارانه ندارد
اقدامات غیر کارشناسانه میراث فرهنگی در قبال اثر تاریخی هنری معبد هندوها موجب شده تا ماهیت اصلی بنا و خاص بودن آن مهجور بماند و نگاه گردشگری را به خود جلب نکند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی هرمز؛معبد هندوها یا بت گور یکی از شاهکارهای هنر بندرعباس است که در سال ۱۳۱۰ به سبک هندی بنا شده و در سراسر خلیج فارس بی نظیر است.
این بنای تاریخی که بیانگر حضور هندی ها در بندرعباس و رونق فعالیت های تجاری و اقتصادی دارد در اواخر دوره ناصر الدین شاه و مظفر الدین شاه توسط معماران هلندی احداث شده که تنها پرستشگاه هندوها به شمار می رود.
معبد تاریخی هندوها یکى از مهم ترین اماکن ارتباط فرهنگى و هنرى میان ایران و هند به شمار می رود که در سال ۱۳۷۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
معماری این معبد که الهام گرفته از سبک ایرانی و هندی می باشد مجسمه ها و تندیس های بسیاری از الهه ها و بت ها را درخود جای داده بود که با مهاجرت هندی ها از بندرعباس بخشی از آثار این معبد به هندوستان منتقل شد و بخش دیگری از طرح ها و نقش هایی کنده کاری شده بر دل دیوارها به مرور زمان از بین رفت.
سازمان میراث فرهنگی در طرح های بهسازی معبد به جای ترمیم و بازسازی طرح های اصلی با سهل انگیری و نادیده گرفتن جایگاه هنر هندی ، نقش ها و طرح های بنا را زیر ملات گچ و سیمان پنهان کرد و جلوه درونی معبد را به اتاقکی محقر و ساده مبدل کرد.
در اواخر دهه هشتاد میراث فرهنگی اقدام به بازسازی پرستشگاه هندوها کرد و قرار شد تا بنای معبد به هویت اصلی خود و نقش های تاریخی خود بازگردد که با گذشت قریب به یک دهه تنها محوطه سازی و نصب چند پروژکتور در قسمت گنبد را می توان اهم تغییرات بازسازی مشاهده کرد.
عدم توجه به این بنای تاریخی و ناشناخته بودن معبد در بین عامه مردم و گردشگران موجب شده با وجود قرار گرفتن در مرکز شهر و حجم بالای ترددها از مقابل پرستشگاه ، نگاه خریدارانه ای نداشته باشد و می توان به صراحت اعلام کردم که مغازه های اطراف معبد و اغذیه فروشی درون محوطه این بنا بیشتر از بت گوران جلب توجه می کند.
اقدامات غیر کارشناسانه میراث فرهنگی و سازمان شهرداری در اعطای مجوز فعالیت برای برپایی بازارچه صنایع دستی که اغلب کالاهای چینی را عرضه می کنند یا سفره خانه سنتی که بوی سمبوسه و پکاره اش تا صدمتری فضا را پر کرده موجب شده تا ماهیت اصلی بنا و خاص بودن آن کاملا پنهان و مهجور بماند.
علی ای حال در شرایطی که اغلب آثار تاریخی و میراث ماندگار هرمزگان در هجوم بی توجهی ها و سهل انگاری مسئولان محکوم به نابودی هستند نمی توان انتظار داشت بنایی که با فرهنگ ما بیگانه است و به یادگار از اقوام دیگر به جا مانده حال روز مساعدی داشته باشد.
اکنون با گذشت بیش از یک قرن از احداث مهم ترین اثر تاریخی ایرانی و هندی در هرمزگان که تاکنون خود را در برابر تمامی ناملایمات و بی لطفی ها سرپا نگه داشته بار دیگر شاهد حضور کارگر و عمله در اطرف بنای معبد است که باید منتظر ماند این بار پس از هنرآفرینی های میراث فرهنگی چه زخمی بر پیکر پرستشگاه هندوها وارد می شود.
انتهای پیام/