آموزش دانش بومی و محلی گامی ارزشمند در توسعه فرهنگ سنتی است
+ پ -
آموزش دانش بومی و محلی گامی ارزشمند در توسعه فرهنگ سنتی است

سراشپز هنرمند ایرانی که نحوه تهیه غذای سنتی بومیان جزیره کیش را در برنامه آشپزی شبکه سوم سیما آموزش داده است بر اهمیت توجه به دانش بومی و محلی در راستای گسترش فرهنگ سنتی ایران تاکید کرد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی هرمز؛ به نقل از سامان گلریز،سرآشپز و مجری برنامه تلویزیونی بهونه در گفتگو با خبرنگار کیش پرس،در خصوص آموزش غذاهای سنتی در برنامه های تلویزیونی و لزوم گسترش فرهنگ بومی و سنتی  گفت: حفظ و استفاده از سنت ها در میان  پیشرفت های سریع دنیای امروز می تواند برای آیندگان بسیار حائز اهمیت و مفید باشد.

وی افزود: در میان توسعه روزافزون جزیره کیش و گام های بلندی که به سرعت به سوی مدرن شدن برمی دارد حفظ سنت ها و فضاهایی مانند خانه بومیان بسیار با ارزش و حائز اهمیت است.

گلریز با اظهار خشنودی از حفظ ابزار و لوازم مورد استفاده برای کار و ماهیگیری، وضعیت ظاهر خانه ای با قدمت ۲۰۰ ساله، وجود اطاق هایی که با همان سبک و سنت قدیم حفظ شده  اظهار کرد: اطاق های تابستانی، زمستانی، میهمان، مکتبخانه، آشپزخانه هایی برای فصل های سرما و گرما، انبارهای خرما و روش های استحصال شیره خرما که یک ماده ارزشمند غذایی در میان بومیان است، حیاط های مجزا برای بانوان و میهمانان، همه و همه نشان از فرهنگ بالای ایرانی و بومیان جزیره کیش دارد.

وی تصریح کرد: استفاده از لباس های سنتی در پذیرایی از میمهانان با غذاهای محلی و در ظروف زیبای محلی و بومی از دیگر مزیت های این خانه بسیار زیبا و کهن بومی در جزیره کیش است که امروز به نام موزه مردم شناسی بومیان کیش شناخته می شود.

وی با اشاره به اینکه حفظ سنت ها و انتقال دانش و هنر گذشته ایران اسلامی به نسل های آینده بسیار مهم است افزود: ممکن است همانگونه که امروز دانشمندان پس از سالها تولید و استفاده از داروهای شیمیایی در بسیاری از عرصه های درمانی به طب سنتی روی آورده اند نیاز باشد تا به گذشته بازگشته و از توانمندی و دانش گذشتگان استفاده کنیم پس چه زیباست که امروز در حفظ این دانش و ارزش ها بکوشیم و آن ها را به نسل های آینده انتقال دهیم.

این سرآشپز ایرانی و فعال محیط زیست با تاکید بر اینکه در گذشته تلاش می شد تا از مواهب الهی با کمترین آسیب بیشترین بهره داری صورت پذیرد اظهار کرد: امروز نیز با بازگشت به استفاده از مواهب الهی طبیعی و استفاده کمتر از تولیدات مصنوعی مانند پلاستیک می توانیم گام های موثری در حفظ و حراست از محیط زیست برداریم زیرا این مواهب الهی تنها برای استفاده امروز ما نیست و به نسل های آینده نیز تعلق دارد.

گلریز که در یکی از برنامه های آشپزی خود اقدام به آموزش «مچبوس گوشت» که یکی از غذاهای سنتی و بسیار خوشمزه بومیان کیش است کرده بود در این رابطه گفت: وقتی برای دیدارموزه مردم شناسی بومیان کیش رفته بودم با غذای محلی بسیار خوشمزه ای روبرو شدم که تصمیم گرفتم این غذا را در یکی از برنامه های اشپزی تلویزیونی خود آموزش دهم.

وی ادامه داد: این غذا با استفاده از نخود، گوشت یا ماهی، برنج و ادویه محلی تهیه می شود و علاوه بر عطر و طعم بی نظیر دارای ارزش غذایی بالایی نیز می باشد.

گلریز همچنین به دسر محلی به نام لیگیمات که نوعی شیرینی محلی است و از نوعی خمیر محلی درست شده و پس از سرخ شدن در روغن در شیره خرما غلطانده می شود به عنوان دسری بی نظیر نام برد.

محمد جاسم پور مسئول خانه بومیان کیش نیز در گفتگو با خبرنگار کیش پرس در رابطه با خانه بومیان کیش و دیدار افراد سرشناس و مشهور از این مجموعه گفت: علاوه بر گردشگران داخلی و خارجی که به صورت مداوم از این مکان بازدید می کنند بسیاری از مسئولان کشوری، هنرمندان و ورزشکاران نیز در سفر به جزیره کیش از این مکان بازدید کرده و با فرهنگ بومی جزیره کیش آشنا می شوند.

وی با اشاره به اینکه در این بازدید ها ازمیهمانان با غذای محلی، قهوه و شیرینی های بومی پذیرایی می شود افزود: غذا برای میهمانانی که از قبل هماهنگ کرده باشند توسط برخی از خانوارهای بومی تهیه و با شیرینی و قهوه مخصوص از میهمانان بازدید کننده پذیرایی می شود.

به گفته جاسم پور میزبانان این موزه از جوانان بومی هستند که لباس های محلی به تن کرده و تاریخچه این خانه ۲۰۰ ساله را برای میهمانان و گردشگران بازگو می کنند.

خانه بومیان کیش که اینک موزه مردم شناسی بومیان کیش خوانده می شود خانه ای است با مساحت یک هزار و ۲۰۰ متر که حدود ۲۰۰ سال پیش با ۱۵ اتاق ساخته شده است. این خانه متعلق به  صاحب اصلی آن یعنی مرحوم حاج عبدالله بن شاهین شخصیت معروف و محبوب کیش است که تاجر مروارید و صاحب یکی از بزرگترین لنج های بادبانی آن زمان بود و در حرفه تجاری و گلافی (لنج سازی) نیز مهارت داشت و این منزل را از سه نسل قبل از خود به ارث برده بود.

این خانه یکی از قدیمی ترین خانه های محله سفین قدیم با برخورداری از سبک معماری کاملا بومی است. که برای بومیان نسل های گذشته کیش بویژه اهالی روستای تاریخی سفین قدیم منزلت و جایگاه ویژه ای دارد چون بیشتر آنها مکتب خانه و فراگیری قرآن را در این خانه گذرانده اند. در واقع این خانه حکم مدرسه محله سفین را دارد.

این خانه به منظور آشنایی با نمایش زنده شیوه معیشت و کار بومیان، معرفی تاریخ، فرهنگ، آداب و رسوم و صنایع دستی منحصر به فرد بومیان کیش، پس از موافقت صاحب آن، اخذ مجوز لازم از سازمان منطقه آزاد کیش در فروردین ۱۳۹۳ با هدف اشتغالزایی برای بومیان محله و تحقیق و توسعه گردشگری پایدار به خانه مردم شناسی بومیان کیش تبدیل  و تمامی اتاق ها و فضاها با حفظ معماری سنتی و با استفاده از مصالح بومی بازسازی و سبک زندگی بومیان کیش در ۸۰ سال پیش باز زنده سازی شد.

انتهای پیام/م

fff
دیدگاه ها

لطفا پیش از ثبت دیدگاه قوانین زیر را مطالع بفرمایید.

  • دیدگاه خود را مرتبط با همین خبر بنویسید.
  • از توهین بر اشخاص و ادیان پرهیز کنید.
  • تکمیل تمامی فیلدها الزامی می باشد.
  • دیدگاه شما پس از بررسی و تائید نمایش داده خواهد شد.

fff fff


شبکه اجتماعی سلام نشر خبر اول خبر اول خبر fff